Početna Naše Rase Naši Cotoni Stenci Galerija Linkovi Kontakt Novosti
Odgajivačnica Malih Rasa Pasa
email: darkoivet@gmail.com
Tel: (+381) 063/77-87-136
www.malipsi.com
Cotton de Tulear - Tulearski Pas
Upoznajte rasu:
Umiljati i izdržljivi

Gde god da se pojave tulearski psi tj. kotoni oduševljavaju, kako stručnu kinološku publiku, tako i one koji razumeju samo jezik ljupkosti i aristokratije kojima mašu repići ovih belih pufni. Dlaka im je poput pamuka, što im i naziv kazuje. Koton de tulear je pas, koji već na prvi pogled pleni elegancijom, a odlikuje ga niz izvanrednih osobina. Iza nežnog i bespomoćnog izgleda kriju se velika izdržljivost, inteligencija i brzina, što je u potpunoj suprotnosti s njegovom reputacijom salonskog psa.

Zahvaljujući svom neodoljivom šarmu, koton vrlo dobro zna da nametne svoju volju i da radi šta mu se prohte, samo ako mu to dozvolite, ali je isto tako sposoban da u potpunosti shvati potrebe svog vlasnika i da bude baš onakav kako se od njega očekuje. Veseo i neodoljiv, koton spada među najsimpatičnije i najumiljatije pse, kao stvorene za igru i druženje. Ipak, je još uvek nedovoljno poznat među ljubiteljima pasa.

Standard i nega

Boja dlake ovih pasa grofovskog porekla sa podlakom je bela, a dozvoljeno je nekoliko tamnijih ili svetlijih, žutih ili sivih fleka. Maksimalna visina kod mužjaka je 32 cm, a minimalna 25 cm, dok ženke mogu biti visoke najviše 28 cm, a najmanje 22 cm. Težina mužjaka se kreće od 4 do 6 kg, a ženki između 3,5 i 5 kilograma, i treba da bude proporcionalna u odnosu na visinu. Ova rasa, nema ni jednu genetsku manu, što ih čini vrlo otpornim i zdravim psima. Životni vek im je 20-tak godina.

Nega dlake kotona ne iziskuje mnogo truda. Dovoljno je da se češlja dva puta nedeljno, po pola sata i jednom mesečno okupa adekvatnim šamponom. Koton se ne šiša, jer njegova dlaka naraste baš koliko je potrebno - 18 cm, do skočnog zgloba, tako da se ne vuče po podu. Jedino raste dlaka na šapama, pa je treba povremeno oblikovati. Često dlaka prekriva i oči, ali to je zaštita od sunca, pa je ne treba skupljati mašnicom, izuzev kod primeraka, kojima pada preko očiju izrazito duga i gusta dlaka, tako da ništa ne vide.

Koton je pas za stan, koji voli društvo, i ne treba ga dugo ostavljati samog da ne bi patio. Velika je maza i nije agresivan. Duge šetnje nisu neophodne, a dobro podnosi i vrućinu i zimu. Možete ga voditi i na more da pliva i na planinu, jer obožava sneg. Stabilne je i vedre naravi, pa je u svetu poznat pod nadimkom ‘’antistres pas’’, zbog rehabilitacije ljudi sa psihičkim problemima.
Piše: Marija Radovanović


Antistres Pas

Ova izuzetno privlačna rasa, stara 400 godina, poreklom sa Madagaskara, konačno uobličena u Francuskoj, zvanično je priznata u okviru FCI 1995. godine, i svrstana u devetu grupu, koja okuplja pse za pratnju i razonodu. Tek dve decenije se uzgaja izvan afričkog ostrva i zbog toga je još uvek veoma retka.